Wieczko czy zgrzew? – jak wybrać idealne jednorazowe opakowanie gastronomiczne?
Często jesteśmy pytani o idealne opakowania…
2023-04-12
Jak zawsze przy takiej okazji, chcemy podzielić się z Wami garścią historycznych ciekawostek. Czy ktoś wyobraża sobie współczesną gastronomię i cukiernictwo bez czekolady i ziaren kakaowca? Chyba nie. Serwowana na zimno, na ciepło, z różnymi nadzieniami, dodawana do ciast, napojów i deserów. Czekolada.
Szacuje się, że historia czekolady sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą i rozpoczyna się na terenach dzisiejszego Meksyku, gdzie najstarsza cywilizacja – Olmekowie – stosowali napój czekoladowy jako lekarstwo i istotny element ważnych kulturowo ceremonii. Podobnie robili Majowie, dla których czekolada była napojem bogów. Prażone i ucierane ziarna kakaowca mieszano z chili, wodą i skrobią kukurydzianą, a następnie poprzez wielokrotne przelewanie uzyskiwano gęsty i spieniony napój nazwany „xocolatl”. na terenie Ameryki Łacińskiej poszczególne plemiona do XV wieku używały ziaren kakaowych jako środka płatniczego.
Rangę i znaczenie ziaren kakaowca doskonale widać w jednej z legend, głoszącej, że kiedy w 1528 roku do Ameryki dotarli pierwsi hiszpańscy konkwistadorzy, nie otrzymali złota i kosztowności. Otrzymali kubek ziaren kakaowca, bo to one były najcenniejsze dla Azteków. Tym sposobem na hiszpański dwór po raz pierwszy trafiły i ziarna kakaowca, i receptura napoju, który wzbogacono o cukier i miód, by nieco złagodzić jego gorzki smak.
Na naszej platformie b2b.intermal.pl znajdziecie pełną gamę kubków papierowych z podwójną ścianką które idealnie nadają się do gorącej czekolady. Więcej informacji, u naszych handlowców.
W razie wszelkich pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.
Zajrzyj na b2b.intermal.pl
Zespół Intermal.pl
Tagi :
dzień czekolady, kubki papierowe
Często jesteśmy pytani o idealne opakowania…
Myśląc o opakowaniach jednorazowych dedykowanych posiłkom…
Copyright © 2023 Intermal Opakowania Sp.J. | Projekt: eadesign.pl