Opakowania cukiernicze – cichy bohater

13 lipca 2022, Autor: admin

Wieloletnia współpraca z piekarniami, cukierniami i lokalami gastronomicznym sprzedającymi wymyślne desery i ciasta na wynos nauczyła nas weryfikować ofertę różnych producentów przez pryzmat realnych potrzeb naszych klientów. Obok estetyki i wymogów, jakie muszą spełniać produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością, kluczową rolę gra wygoda i funkcjonalność.

Wieloletnia współpraca z piekarniami, cukierniami i lokalami gastronomicznym sprzedającymi wymyślne desery i ciasta na wynos nauczyła nas weryfikować ofertę różnych producentów przez pryzmat realnych potrzeb naszych klientów. Obok estetyki i wymogów, jakie muszą spełniać produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością, kluczową rolę gra wygoda i funkcjonalność.

Jeśli ktoś sądzi, że pudełka cukiernicze są pobocznym tematem bądź czymś, czemu nie ma warto poświęcać dużej uwagi, jest w błędzie. Zaopatrując cukiernie i piekarnie przez blisko 30 lat, zdarzało nam się nie raz słyszeć różnego typu mrożące krew w żyłam opowieści. W jednej z nich zrobiony na zamówienie i odbierany w ostatniej chwili tort cichaczem przesunął się w kiepskiej jakości, niepowlekanym kartonie, a następnie dokonał żywota na równie firmowej jak on sam podłodze. Klient zostawał z niczym, bo cukiernia nie była już w stanie odtworzyć zamówienia. Straty finansowe były znikome w porównaniu do strat wizerunkowych i świadomości, że można było tego uniknąć wybierając lepsze pudełko. Na szczęście takie sytuacje należą do rzadkości, a obecna oferta opakowań cukierniczych jest coraz bardziej elastyczna i dopasowana do zmieniających się trendów cukierniczych oraz rosnących wymagań rynku.

Dziś opowiemy o sprawdzonych przez nas opakowaniach, za które ręczymy i które każdego dnia wybierają nasi wieloletni partnerzy biznesowi. Mając pewność co do ich jakości, możemy skupić się na estetyce oraz dopasowaniu pudełek pod konkretne produkty, które rządzą się swoimi prawami.

KUPOWANIE OCZAMI

 

Gdyby zastanowić się nad opakowaniami cukierniczymi, to okaże się, że ich główną funkcją jest bycie po prostu bezpiecznym transporterem dla delikatnych i miękkich ciast, kruchych ciasteczek, finezyjnie ozdobionych tortów z mnóstwem odstających elementów czy lukrowanych pączków, które w każdej chwili gotowe są przykleić się do wszystkiego, co je otacza. Nawet najsmaczniejsze i najpiękniejsze desery i ciasta nie sprzedadzą się, jeśli uległy uszkodzeniu w czasie transportu towaru z piekarni do sklepu firmowego.

Wybory cukiernicze to głównie wybory estetyczne, dokonywane często wbrew dietetycznemu rozsądkowi, postanowieniom czy nawet smakowi produktów. Nie ma się co czarować. Nie wszystko co apetycznie wygląda jest apetyczne, ale mimo to dzięki idealnej otoczce marketingowej, dopracowanym opakowaniom i tak się sprzedaje.

Odwrotnością tej sytuacji są świeże i pachnące wypieki, często słabo zapakowane, które tracą w oczach wymagających klientów przyzwyczajonych do zalewu ładnych opakowań.

CO WARTO WYBRAĆ DLA SWOJEJ CUKIERNI?

 

Najpopularniejsze opakowania cukiernicze z naszej oferty to:

• pudełka kartonowe z rączką i bez rączki
• pudełka samoskładające
• pudełka kartonowe na tort / klejone i składane
• pudełka z tworzywa
• pudełka na pączki
• pudełeczka na praliny
• pudełka zamykane

Istotną grupą produktów towarzyszących pracy cukierni są papilotki, czyli papierowe foremki do wypieku muffinek, spody kartonowe pod torty oraz różnego typu torebki papierowe na wypieki. Te ostatnie, zależnie od przeznaczenia czy funkcji jaką nadała im cukiernia, mają dodatkowy walor. Ciekawie oznakowane, mają szansę stać się narzędziem marketingowym pozwalającym utrwalać wizerunek marki w świadomości lokalnego odbiorcy. Klient idący z torbą firmową staje się jednocześnie reklamą piekarni czy cukierni. Składając zamówienie na artykuły do pakowania, warto rozważyć dodatkowe oznakowanie toreb dla klientów. (zobacz także: torby papierowe, sitodruk)

WYBRANE OPAKOWANIA CUKIERNICZE Z NASZEJ OFERTY

Pojemnik cukierniczy 240x170x33 (50szt)

Karton tortowy lity 21/21/12
(25szt)

Pojemnik na tort (czapa) 297x297x113 (25szt)

Szufelka 13/18/6
(100szt)

RÓŻNE PRODUKTY
– RÓŻNE PAKOWANIE

 

Na koniec warto dodać, że nie każdy wypiek wymaga wymyślnych kartonów czy pudełek z okienkiem. Często wystarczy sztywna tacka (link), na której układa się ciasto, a następnie zawija w papier firmowy. Przy dużych zamówieniach cateringowych można także użyć zwrotnych tac piętrowanych, o którym niebawem opowiemy.

Rozwiązań, możliwości i pomysłów jest mnóstwo. Jak zawsze wszystko zależy od potrzeb i indywidualnego podejścia do pakowania, preferowanej estetyki i szeroko pojętej kultury sprzedaży. Jeśli szukacie ciekawych rozwiązań, napiszcie do nas. Nasi specjaliści chętnie podpowiedzą.

Oferta opakowań cukierniczych

W razie wszelkich pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.

Zajrzyj na b2b.intermal.pl


Zespół Intermal.pl

 

Zobacz także: Hendi, sitodruk, torby na wynos

Komentarze (0)