Niedokończone dania restauracyjne – pakować czy nie?

25 lutego 2022, Autor: admin

Zdania na temat pakowania na wynos posiłków niedokończonych przez gości w restauracjach są podzielone. Jedni restauratorzy nie widzą problemu, wręcz chętnie to robią, bo pozbywają się dodatkowych śmieci. Inni traktują to jako niestosowne i wbrew sztuce kulinarnej.

Zdania na temat pakowania na wynos posiłków niedokończonych przez gości w restauracjach są podzielone. Jedni restauratorzy nie widzą problemu, wręcz chętnie to robią, bo pozbywają się dodatkowych śmieci. Inni traktują to jako niestosowne i wbrew sztuce kulinarnej.

 

Rozsądek zwykle wskazuje, gdzie są granice pakowania pozostałości z talerza na wynos. Czasem klientowi zostaje połowa dużej pizzy, która nie budzi wątpliwości przy pakowaniu, a czasem jest to coś, czego pakowanie wymaga naprawdę sporej wyobraźni i kreatywności. Te granice zwykle ustala klient. Obowiązkiem restauratora jest być gotowym na różne, nawet najbardziej wymyślne prośby.

Doggy bag

 

Zwyczaj proszenia o tzw. „doggy bag”, czyli niedokończony posiłek, rozpowszechnił się w krajach anglosaskich i niektórych krajach Azji. We Francji, kraju który przywiązuje dużą wagę do formy i sztuki kulinarnej, proszenie o pakowanie tzw. resztek jedzenia na wynos jest w złym tonie i kojarzy się ze skąpstwem. Co ciekawe nie wszyscy klienci mają odwagę, aby poprosić o zapakowanie dania, dlatego też francuskie prawo wyszło im naprzeciw i nałożyło na restauratorów obowiązek pytania klientów, czy życzą sobie, aby ich posiłek był zapakowany na wynos.

Klient indywidualny

 

Pakowanie niedokończonych posiłków, szczególnie w pizzeriach, barach szybkiej obsługi nikogo nie dziwi. Samoobsługowe punkty gastronomiczne oferują nie tylko talerze, na których można na miejscu zjeść, ale za dodatkową drobną opłatą pozwalają klientom od razu zapakować swoje danie do pojemnika na wynos. Jest to wygodne, komfortowe i przede wszystkim nikogo nie krępuje.

Myśląc o opakowaniach na wynos, warto zawsze brać pod uwagę specyfikę posiłków takich jak: ciasta, pizza, surówki czy otwarta butelka z winem, którą również warto do czegoś spakować, np. do torby papierowej z nadrukowanym logo restauracji i wizytówką z podziękowaniem za odwiedziny.

PRZYKŁADY OPAKOWAŃ Z NADRUKIEM

Catering oraz duże zamówienia

 

Wielu naszych klientów to firmy świadczące usługi cateringowe, organizatorzy eventów, imprez rodzinnych, konferencji i spotkań biznesowych, gdzie serwuje się różnego typu dania – od przystawek, przez desery i przekąski po dania ciepłe o zróżnicowanych wymaganiach „pojemnikowych”. Po każdej imprezie zostaje sporo jedzenia, za które klient zapłacił i zwykle prosi o spakowanie go. Co wtedy? Czy jest w co zapakować 15 różnych dań o różnej specyfice i innych wymaganiach? Czy posiadane pojemniki nie zrobią kreciej roboty, bo nie pasują, otwierają się lub są całkowicie nie na temat?

Co warto mieć?

 

W naszej ofercie znajdują się ekologiczne, jednorazowe pojemniki gastronomiczne w różnych rozmiarach , dedykowane płynnym daniom, sałatkom, pudełka na ciastka i ciasta, pizze oraz wszystko to, co niezbędne w branży gastronomicznej.

OPAKOWANIA NA WYNOS

BIO Pojemnik papierowy brązowy na zupę

Pojemnik kartonowy biały na ciasto

Pudełko białe na pizze proste rogi

Warto mieć na uwadze nie tylko wygodę swoich klientów czy estetykę dań, których przygotowanie zajęło sporo czasu i wymagało włożenia w nie serca, ale też nasz własny wizerunek. Bo… jak nas widzą, tak nasz piszą.

 

Zobacz: „Opakowania na wynos”

Zajrzyj na b2b.intermal.pl

Znajdziesz tam opakowań oraz pojemników.

Potrzebujesz wsparcia? Napisz do nas.


Zespół Intermal.pl

Komentarze (0)