Komentarze (0)
Wszystkie te zmiany to nie tylko moda na ekologię, bycie „zero waste”, ale przede wszystkim zmiany wynikające z dyrektywy Parlamentu Europejskiego, zakazującej używania plastikowych opakowań i akcesoriów gastronomicznych. Niewątpliwie te regulacje prawne nie rozwiązują wszystkich problemów wynikających z zalegania tzw. „plastiku”, ale przynajmniej w części pozwalają nam wszystkim mieć wpływ na środowisko i wyeliminować szkodliwy cywilizacji na środowisko naturalne. Jeśli ktoś nadal nie czuje się przekonany, to warto pamiętać, że jednorazowe produkty są biodegradowalne w 100% i rozkładają się w czasie około 6 miesięcy. Dla porównania – rozkład plastikowych opakowań liczymy w setkach lat.
Co to są opakowania BIO?
Istnieją dwa typy opakowań BIO – biodegradowalne i kompostowalne.
Opakowania biodegradowalne potrzebują odpowiednich warunków, a więc wilgotności powietrza, temperatury i obecności mikroorganizmów, aby doszło do ich rozkład. Opakowania kompostowalne również ulegają rozpadowi, ale w przeciwieństwie do biodegradowalnych, można je kompostować, czyli zakopać w ziemi lub wyrzucić do pojemnika na odpady zielone.
Z czego robione są jednorazowe opakowania stosowane w gastronomii?
#1 Papier
Papierowe opakowana jednorazowe to przede wszystkim tanie i wygodne rozwiązanie dla restauracji i lokali gastronomicznych. Papier czy raczej celuloza, z której wykonane są talerze, kubki, tacki czy pudełka na żywność zabezpieczona jest specjalną warstwą folii polipropylenowej, która zabezpiecza ją przed nasiąkaniem. Dzięki temu papierowe pojemniki jednorazowe nadają się zarówno do dań obiadowych, zupy jak i do pakowania ciast czy sałatek. Z papieru zrobione są także torby służące do przewożenia posiłków. Często oprócz wygodnej formy pakowania czy kompletowania posiłku, pełnią także funkcję reklamową i informacyjną.