Finger food – czyli kreatywne przekąski na jednego kęsa

5 kwietnia 2022, Autor: admin

Artystycznie zastawiony stół potrafi wprawić w zdumienie nawet sceptyków, którzy nie przywiązują wielkiej wagi do sztuki kulinarnej. Podobnie rzecz ma się z serwowaniem jedzenia. Banalne produkty, które mamy w lodówce, w rękach wirtuozów potrafią stać się dziełem sztuki, które są tak piękne, że żal je zjeść.

Artystycznie zastawiony stół potrafi wprawić w zdumienie nawet sceptyków, którzy nie przywiązują wielkiej wagi do sztuki kulinarnej. Podobnie rzecz ma się z serwowaniem jedzenia. Banalne produkty, które mamy w lodówce, w rękach wirtuozów potrafią stać się dziełem sztuki, które są tak piękne, że żal je zjeść.

Mając 30 letnie doświadczenie w branży opakowań i pracując z liderami gastronomii czy cukiernictwa, nauczyliśmy się myśleć potrzebami naszych kontrahentów. Jeździmy na międzynarodowe targi branżowe, przeglądamy nowości, szukamy inspiracji. Zawsze jednak nim zdecydujemy się poszerzyć ofertę, zadajemy sobie te same pytania – komu to się może przydać, kto tego będzie chciał używać, czy będzie funkcjonalne, komu i jak ułatwi pracę. Czasem funkcjonalność musi się podporządkować estetyce, bo nagle okazuje się, że niekonwencjonalne opakowania użyte w konwencjonalny sposób robi tzw. efekt wow.

Catering z pomysłem

 

Wielu naszych klientów świadczy usługi cateringowe, gdzie obok dań obiadowych czy wypieku ciast oferuje także pełną gamę tzw. „finger food”. Są to fantazyjne przystawki i przekąski, które urozmaicają „szwedzki stół” czy serwowane są w stałej ofercie lokalu. Malutkie, zwracające wyglądem uwagę, wygodne podczas ewentów i przede wszystkim dające się na szybko zjeść, bo wystarczą na jeden w porywach do dwóch kęsów.

Małe dzieła sztuki

 

Mimo definicji finger food jako przekąski na maksymalnie dwa kęsy, temat „mikro” dań jest na tyle wdzięczny i elastyczny, że stwarza pole do popisu szefom kuchni i restauratorom, który dzięki dostępnej oferty rozmaitych pojemników mogą ze swoich dań wyczarować coś na kształt przystawek.

Rynek opakowań jednorazowych to ogrom możliwości dla kreatywnie prowadzonej gastronomii. Przekrój rozmiarów, form, kształtów i materiałów, z jakich wykonane są naczynia jest tak duży, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – od klimatycznych kuchni z różnych zakątków świata po nowoczesne i minimalistyczne pojemniki, które pozwalają wyeksponować złożoność potraw bez zwracania na siebie uwagi. Zobaczcie! Tu jest w czym wybierać!

WYBRANE PRODUKTY FINGER FOOD

Fingerfood – Kubek GOCCIA 120ml

Fingerfood patyczek 18cm GOLF

Pucharek przezroczysty owalny PS 50ml

Fingerfood – Pucharek czarny PS 100ml

Łyżka azjatycka przezroczysta PS 12cm

Fingerfood – Pojemnik PS na przekąski

Łyżeczka z trzciny cukrowej Venezia

Miseczka drewniania „ŁÓDKA”

Talerzyk PLA Shelly Mini 11,5x7cm

Kompletując dziś dla Was zdjęcia do posta i wybierając te najfajniejsze, przypomniały nam się czasy, kiedy nie było cateringu, a dostępność do wirtuozów kulinarnych nie była aż tak duża. Niektórzy pewnie nie pamiętają, ale były to czasy, kiedy niepozorna wykałaczka pełniła wiele funkcji – od wiadomej i najbardziej oczywistą po inżynierską, gdzie stawała się osią konstrukcyjną szaszłyka, z którego i tak zwykle wszystko spadało… Dziś wszystko jest niby tak samo, ale jednak trochę inaczej. Obok wykałaczek są także specjalne ozdobne patyczki z ozdobnym zakończeniem, dłuższe, elastyczniejsze, dające więcej możliwości…
Krótko mówiąc – jest z czego wybierać!

W razie wszelkich pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.

Zajrzyj na b2b.intermal.pl


Zespół Intermal.pl

Komentarze (0)